Sporten kommer från Nordamerika trots att den form vi nu spelar är mycket liten där nu. I slutet av sextiotalet började innebandy så smått bli en rolig motionsform. Många från andra idrotter som hade uppehåll under vintern spelade i hallar av basket eller handbollsstorlek i yta med mycket små mål eller handbollsmålen. Sporten spred sig till skolorna där man kunde få spela under gymnastiktimmarna. Men snart skapades ordentliga och enhetliga regler samt bildades den första klubben som var Sala IBK 1979. Året därpå startades ett riksmästerskap i Västerås med 18 deltagande lag som faktiskt tv-sändes.
En riksorganisation med namnet Innebandysällskapet blev år 1981 Svenska Innebandyförbundet som sorterade under landhockeyförbundet i förstone. Men redan 1985 blev sporten invald i RF som det dåvarande 85:e specialförbundet. Det startades divisioner i seriespel och Elitserien startade säsongen 95/96. Superligan blev namnet ungefär 10 år senare och så heter högsta serien för herrar och den för damer idag. Innebandy är nu rikets tredje största sport sett till antalet utövare som är omkring 125 000 licensierade spelare i närmare 1 000 klubbar.
Internationellt
Företeelsen fick lite spridning internationellt på 80-talet och kallades floorball på engelska, unihockey i Schweiz, och salibandy i Finland. Första landskampen spelades i Sollentuna 1986 mellan Sverige och Finland, Sverige vann med 13 mål mot 1. Men det första officiella målet gjordes av finländaren Pekka Kainulainen. Första världsmästerskapen spelades i Globen Stockholm 1996 där Sverige besegrade Finland med 5 mål mot 0 inför fullsatt – 15 000 skådare, arena. VM spelas vartannat år och Sverige har vunnit 8 gånger på herrsidan, Finland 3. På damsidan har det också blivit 8 guld för Sverige, Finland 2 och Schweiz en gång. Övergripande organisation är International Floorball Federation med säte i Helsingfors. Numer har förbundet 21 länder som medlemmar. Många europeiska men även USA, Kanada, Malaysia, Singapore, Japan, Australien, Nya Zeeland, Brasilien och Pakistan bland andra.